Felhasználók feltöltése

Először is ne feledje, hogy rendszerint nincs szükség felhasználók tömeges importálására - a karbantartási munka mérséklése érdekében először azokat a hitelesítési formákat kell felderíteni, amelyekhez nincs szükség kézzel végzett karbantartásra, mint amilyen a meglévő külső adatbázisokhoz kapcsolás vagy a felhasználói hozzáférés létrehozásának a felhasználókra bízása. Lásd a hitelesítésről szóló részt a rendszergazda menüiben.

Ha biztos abban, hogy egyszerre több felhasználói hozzáférést akar egy szöveges állományból importálni, akkor a szöveges állományt az alábbi módon kell megformázni:

 • Az állomány minden egyes sora egy rekordot tartalmazzon.
 • Minden rekord egymástól vesszővel elválasztott adatsort tartalmazzon.
 • Az állomány első rekordja speciális bejegyzés, amely a mezőneveket tartalmazza. Ez határozza meg az állomány fennmaradó részének a formáját.

  Szükséges mezőnevek: ezeket a mezőket az első rekordnak kell tartalmaznia - minden egyes felhasználóra vonatkozóan

  username, password, firstname, lastname, email

  Alapbeállítás szerinti mezőnevek: ezek opcionálisak - ha nem szerepelnek, értékeiket az elsődleges rendszergazda adja.

  intézmény, tanszék, város, ország, nyelv, időzóna

  Opcionális mezőnevek: ezek mindegyike teljesen opcionális. A kurzusnevek a kurzusok "rövid nevei" - ha meg van adva, a felhasználó tanulóként kerül bele az adott kurzusba. A csoportneveket társítani kell a megfelelő kurzussal, vagyis a group1-et a course1-gyel stb.

  idnumber, icq, phone1, phone2, address, url, description, mailformat, maildisplay, htmleditor, autosubscribe, course1, course2, course3, course4, course5, group1, group2, group3, group4, group5, type1, type2, type3, type4, type5

 • Az adatok közötti vesszőket , formában kell megadni - a parancssor ezt automatikusan visszaírja vesszővé.
 • Igen-nem típusú mezők esetén 0-val jelölje a hamis, 1-gyel az igaz értéket.
 • A típusok jelzik a Moodle számára, hogy egy megfelelő kurzus megléte esetén egy adott felhasználó tanuló, avagy tanár (pl. a type2 a course2-nek felel meg). 1 = tanuló, 2 = szerkesztésre jogosult tanár, 3 = szerkesztésre nem jogosult tanár. Ha egy típus üresen van hagyva, illetve ha nincs megadva kurzus, akkor a felhasználó alapbeállításban tanuló lesz.
 • Kurzusok megadásához használja azok rövid megnevezését.
 • Megjegyzés: Ha egy felhasználó már regisztrálva van a Moodle felhasználói adatbázisában, akkor ez a parancssor visszaadja a felhasználói azonosítószámot (adatbázisbeli mutatót) az adott felhasználóhoz, és tanulóként fogja regisztrálni a megadott kurzusok bármelyikébe ANÉLKÜL, hogy frissítené a többi megadott adatot.

Íme egy példa egy érvényes importálási állományra:

username, password, firstname, lastname, email, lang, idnumber, maildisplay, course1, group1, type1
jonest, verysecret, Tom, Jones, jonest@someplace.edu, en, 3663737, 1, Intro101, Section 1, 1
reznort, somesecret, Trent, Reznor, reznort@someplace.edu, en_us, 6736733, 0, Advanced202, Section 3, 3

Meglévő felhasználói nevek frissítése

Alaphelyzetben a Moodle abból indul ki, hogy Ön új felhasználókat fog létrehozni, és átugorja azokat a rekordokat, ahol a felhasználói nevek megegyeznek egy meglévővel. Ha viszont a "Meglévő felhasználói nevek frissítése" opciót Igen-re állítja, a meglévő felhasználó adatait a rendszer frissíti.

Meglévő felhasználói nevek frissítése során maga a felhasználói név is módosítható. Állítsa az "Átnevezés engedélyezése"-t Igen-re és szúrjon be az állományba egy oldusername nevű mezőt.

Vigyázat: a felhasználói nevek frissítése során bekövetkező hiba súlyosan érintheti felhasználóit. Ezért a frissítési opciók használata során legyen körültekintő.

Az összes súgó mutatója
A súgó megjelenítése English nyelven.