Szűrők kezelése

A Szűrők kezelése oldalon megadhatja, mely szűrőket és milyen sorrendben alkalmazzon a program a kijelzett szöveghez. Emellett elérhetővé tesz néhány, a szűrőknél rendelkezésre álló beállítási oldalt. Megjelenítés előtt a legtöbb felhasználói szöveg szűrőkön megy keresztül. Ezekkel az 'utolsó pillanatban' módosítható a szöveg.

A szűrők 'bedugható' eszközök. Részletesebben olvashat róluk itt: http://download.moodle.org/modules/filters.php.

A szem ikonnal tegye láthatóvá azokat a rejtett szűrőket, amelyeket használni kíván. Ha egyszerre több is látszik, a fel és le nyilakkal beállíthatja alkalmazásuk sorrendjét.

TeX-jelölés

A TeX-jelölésmóddal elsősorban matematikai képleteket szúrhat be egy Moodle-forrásba. Például: $$ sqrt(a+b) $$ (a $$ a képlet elejét és végét jelzi).

A Moodle külső programokat használ a képekhez, melyek esetenként beállításra szorulhatnak az adott rendszerben. A szűrő először ellenőrzi, van-e LaTeX-átalakító (ehhez a metódushoz szükséges a Ghostscript is), ha nincs, akkor a Moodle-csomagban lévő egyszerűbb miktex programot használja. A LaTex lehetővé teszi a teljes szintaxis használatát, míg a miktex csak egy matematikai részhalmazt támogat.

A beállítási oldalon megadhatja a LaTeX és a Ghostscript útvonalát, a LaTeX előtagjával együtt.

További információk

MiKTeX
MimeTeX
LaTeX
Ghostscript

Szóhasználat korlátozása

A szóhasználatot korlátozó szűrő egy megadott jegyzék alapján keres rá a káromkodásokra. Minden nyelvi csomaghoz saját szójegyzék tartozik, de Ön is megadhatja saját szavait. Ehhez térjen át a beállítások oldalára és adja meg a szavak felsorolását. A felhasználó előtt ezeket a szavakat egy fekete négyszög takarja el, jóllehet, az egérmutató fölé vitelével láthatóvá válik az eredeti szó.

Forrásnevek automatikus kapcsolása

A forrásnevek automatikus kapcsolása során a program végigvizsgálja az azonos kurzusban szereplő források címét a szövegben. Ha talál ilyet, megjelöli és ugrópontot készít hozzá. Az eszköz hatékony használatához használjon kellően tartalmas címeket. Például a Bevezetés nemigen alkalmas erre a célra, mert annak a szövegben való minden előfordulásához ugrópont készül, függetlenül attól, hogy mire vonatkozik.

Tevékenységnevek automatikus kapcsolása

A tevékenységnevek automatikus kapcsolása során a program végigvizsgálja az azonos kurzusban szereplő tevékenységek megnevezését a szövegben. Ha talál ilyet, megjelöli és ugrópontot készít hozzá. Az eszköz hatékony használatához használjon kellően tartalmas neveket. Például a Teszt nemigen alkalmas erre a célra, mert annak a szövegben való minden előfordulásához ugrópont készül, függetlenül attól, hogy mire vonatkozik.

Fogalomtár automatikus kapcsolása

Ez a szűrő végigvizsgálja a kurzusban szereplő összes fogalomtárban lévő kulcsszavakat a szövegben. Ha talál ilyet, megjelöli és ugrópontot készít hozzá.

E-mail védelme

Az e-mail védelmét szolgáló szűrő a szövegben lévő e-mail címeket keresi ki. Ha talál, 'elködösíti', ily módon megakadályozva azt, hogy e-mail címeket halászó rendszerek érjék el. Ezzel csökkenthető a levélszemét megjelenésének a kockázata, ha a Moodle-portálján egyes részek nyitva vannak.

Tidy

A Tidy a szövegben lévő HTML-kódokat vizsgálja végig. Ha ilyet talál, megpróbálja az érvénytelen kódot érvényessé alakítani. Ennek működéséhez ne feledje a vonatkozó funkciót a PHP telepítése során bekapcsolni.

Többnyelvű tartalom

Ez a szűrő többnyelvű források létrehozását teszi lehetővé. A forrásnyelv ez esetben változik, ha a felhasználó módosítja a kiválasztott Moodle nyelvi környezetet. Használatához előbb készítse el a tartalmakat több nyelven (azonos forráson belül). Ezután az egyes nyelvi blokkokat tegye az alábbi elemek közé:

      <span lang="XX" class="multilang">your_content_here</span>

You can still use the old (deprecated) span tags instead, for example:

      <lang lang="XX" >tartalom_ide</lang>

Az összes súgó mutatója
A súgó megjelenítése English nyelven.